
Chocolatier Daan Van Droogenbroeck
Chocolatier Daan Van Droogenbroeck kreeg zijn opleiding in Hotel-Bakkerij-Slagerijschool Ter Groene Poorte in Brugge. In 2019 studeerde hij er af als meester-chocolatier.
- Bij Chocolatier Daan draait alles om passie, vakmanschap en de allerbeste chocolade. Wat begon als een studentonderneming in 2018, groeide uit tot een gevestigde naam in de chocoladewereld. Daan zette zijn eerste stappen als chocolatier in de garage van zijn ouders, waar hij met eindeloze toewijding experimenteerde met smaken en technieken.
- Zijn oog voor detail en liefde voor pure, eerlijke ingrediënten bleven niet onopgemerkt. In 2024 maakte hij zijn droom waar en opende hij zijn eigen showroom en atelier in de Veldstraat 127 te Denderleeuw. Hier worden dagelijks ambachtelijke pralines, verfijnde confiserie en unieke creaties met de hand gemaakt, altijd met duurzame cacao en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.
Of je nu op zoek bent naar een smaakvolle verrassing, een luxueus cadeau of gewoon wil genieten van échte chocolade - bij Chocolatier Daan proef je de passie in elke hap.
labels
Handmade in Belgium

Handgemaakte en eerlijke producten
Dankzij het label Handmade in Belgium ben je er zeker van dat je Belgisch koopt. Want wie het HIB-label draagt, maakt eigen kwaliteitsproducten op kleine schaal. Hier, in ons land.
HIB label
Wij zijn verheugd om te kunnen aankondigen dat Chocolatier Daan officieel het HIB-label van UNIZO heeft ontvangen! Dit kwaliteitslabel is een erkenning voor onze inzet voor vakmanschap, klantgerichtheid en duurzame bedrijfsvoering. Met het HIB-label willen we laten zien dat wij niet alleen de hoogste standaarden hanteren in het maken van onze heerlijke chocolaatjes, maar ook dat we ons als lokaal bedrijf inzetten voor transparantie en verantwoord ondernemen. Dit label is een bewijs van de zorg en aandacht die we dagelijks in onze producten en onze service steken.
Kwaliteit
Dankzij het HIB-label kunnen jullie met nog meer vertrouwen van onze chocoladespecialiteiten genieten, wetende dat jullie kiezen voor een bedrijf dat streeft naar kwaliteit en betrouwbaarheid.
Cacao trace

Duurzaam
Bij Chocolatier Daan zijn we trots om chocolade te gebruiken die voorzien is van het Cacao Trace®-label. Dit label garandeert dat de cacao die we gebruiken afkomstig is van duurzame bronnen en dat de boeren in de productieketen eerlijk worden beloond voor hun werk.
Kwaliteit en eerlijk
Cacao Trace® richt zich niet alleen op de kwaliteit van de chocolade, maar ook op het verbeteren van de leefomstandigheden van de cacaoboeren. Door rechtstreeks met hen samen te werken en hen een eerlijke prijs te betalen, dragen we bij aan een duurzamere en rechtvaardigere cacaoketen.
Respect
Elke praline die je bij ons koopt, is dus niet alleen een genot voor je smaakpapillen, maar ook een steun aan een duurzamer en eerlijker cacao-ecosysteem. Met Cacao Trace® zorgen we ervoor dat onze chocolade niet alleen heerlijk, maar ook met respect voor mens en natuur wordt geproduceerd.
Kom langs en proef het verschil – zowel in smaak als in impact!
pralines
Overzicht pralines
- Alles
- Fondant
- Melk
- Wit
- Hecho 2025-01

Aardbei-balsamico

Aardbei-rabarber

Advocaat

Baileys

Banaan

Bergamot

Boter-mokka

Boter-vanille

Botercreme Met Koffie En Praliné

Cocktail Met Gekonfijte Sinaasappel

Cranberry

Fondant Yuzu-drakenfruit

Gekarameliseerde Noten En Karamel

Gekonfijte Ajuin

Karamel Creme Met Gekonfijte Sinaasappelschil

Kersen

Koffie

Kokosnoot

Mango

Passievrucht

Pinda

Pistache

Praliné

Praliné

Praliné

Praliné Met Gepofte Rijst

Praliné Met Gepofte Rijst

Praliné Met Gepofte Rijst

Veenbessen

Violet
Pré-colombiaanse tijd
Chocolade stamt uit Zuid-Amerika en kent zijn roots in de pré-Colombiaanse tijd.
De Maya's en later de Azteken, waren de eersten die cacao cultiveerden. Ze noemden het 'cacau'. Het was één van de belangrijkste ingrediënten voor de 'xocolatl', een donkere, bittere en pittige chocoladedrank, niet te vergelijken met de huidige chocolade. Deze 'xocolatl' werd gemaakt door de bonen te roosteren, te malen en te mengen met water, maïsmeel, chilipepers en kruiden (schiote of annato, een rood tropisch zaad dat nu als kleurstof wordt gebruikt).
Deze chocoladedrank werd speciaal gemaakt voor religieuze ceremonies en allerhande vieringen. De Azteken zagen de cacao als een geschenk van hun god, Quetzalcoatl, aan de mensen.
In de Maya- en Aztekencultuur werd de cacao niet enkel gebruikt als kostbaar ingrediënt voor de 'xocolatl', maar ook als betaalmiddel. Het was de economische waarde die de cacao zo geliefd maakte bij de Spaanse veroveraars. Cacao werd gebruikt om pompoenen, slaven of andere koopwaren mee te kopen.

1520
Toen in 1519 de Spaanse veroveraar Fernando Cortez en zijn manschappen in Mexico aanmeerden, werd hij door de Azteken en hun leider Montezuma verwelkomd met ... cacao. De Azteken hielden Cortez immers voor hun verdwenen god, 'Quetzalcoatl'. Rond 1550 begonnen de Spaanse kolonisten in Mexico met de eerste plantages. Al snel pasten ze de bittere drank aan naar Europese normen, door toevoeging van (riet)suiker. Een zustergemeenschap in Oaxaca ontwikkelde een eigen recept door toevoeging van rietsuiker, anijs en kaneel. Van dan af werd de cacaodrank gesmaakt door de koloniale gemeenschap in Centraal- en Latijns-Amerika. De Spanjaarden probeerden het monopolie over Latijns-Amerika te behouden. Dit lukt hen gedurende meer dan 80 jaar. Ze voerden de chocolade exclusief uit naar Spanje. In die tijd was chocolade een luxeproduct dat enkel door de aristocratie geconsumeerd werd. De gewone bevolking zou nog moeten wachten tot het begin van de 20ste eeuw alvorens de chocolade te kunnen proeven.

17e eeuw
Via smokkel en veroveringen van Spaanse gebieden verspreidt de kennis en het gebruik van cacao zich onder meer naar Italië, België, Engeland, Nederland, Duitsland en Zwitserland. Een Italiaan, Antonio Carletti, die veel reisde naar West-India en Spanje, ontdekte het recept van de 'zoete chocoladedrank' en publiceerde het in zijn reisverhalen. De zoete, fijne smaak ervan viel onmiddellijk in goede aarde bij de Italianen en de eerste 'ciocclatieri' werden opgericht, voornamelijk in het noorden van Italië met Venetië als voornaamste afzetgebied.
1687
Ontwikkeling van de eerste cacaoboterpers.
1828
De romige chocoladerepen die wij nu kennen, zijn mogelijk gemaakt door de uitvinding van Coenrad van Houten in 1828. Hij was de zoon van een Amsterdamse chocoladefabrikant en was op zoek naar een manier om chocolade minder vet te maken (de cacaoboon bestaat naar gewicht voor ruim de helft aan cacaoboter), zodat de drank minder zwaar op de maag zou liggen. Van Houten ontwikkelde een draaipers die het grootse deel van de cacaoboter aan de boon kon onttrekken en cacaopoeder maakte. Deze draaipers maakte de moderne chocoladereep mogelijk door cacaoboter te scheiden van eigenlijke cacao in poedervorm. Die cacaoboter kon ook aan gewoon gemalen cacaobonen worden toegevoegd om de pasta romiger en zachter te maken en ze was beter in staat om suiker op te nemen. De firma Coenraad van Houten en zoon uit Nederland neemt tevens een patent op het 'dutching process': het alkaliseren van cacaopoeder. Door toevoeging van alkali krijgt de chocolade een donkere kleur, lichtere smaak en wordt het meer water-oplosbaar. Het eerste chocoladetablet wordt op de markt gebracht door de Engelse fabrikant; Fry and Sons.

1875
Daniel, Peter en Henri Nestlé stellen in Zwitserland het eerste recept voor melkchocolade samen.

1879
Rudolf Lindt ontdekt per toeval het belang van concheren.

1930
Chocolade begint zijn intrede te doen in alle lagen van de bevolking in Europa, aanvankelijk wel nog heel sterk als een luxeproduct.

Etymologie
De afkomst van het woord chocolade en cacao is niet geheel duidelijk. Mogelijk zijn beide woorden afgeleid van de taal der Azteken waarbij 'cacao' de specifieke boom aanduidt en chocolade 'cacaowater' of 'bitterwater' betekent.
Adres:
Veldstraat 127, 9470 Denderleeuw
Openingsuren:
Woensdag:
14u-18u
Zaterdag:
10u-16u
Email:
info@chocolatierdaan.be
Telefoon:
+1 5589 55488 55s